În perioada 29 iulie – 6 august, Dreams for Life a implementat cursul internațional “Eco-centric development for inclusion and empowerment”, ca care au participat 24 de lucrători de tineret din România, Polonia, Bulgaria, Slovenia, Grecia, Cehia, Franța, Italia și Cipru.
Acest curs de formare a fost o experiență unică creată dintr-un amestec de imersiune în natură, transformare personală și dezvoltare profesională. În timpul procesului de formare am explorat și experimentat o mare varietate de concepte, cum ar fi dezvoltarea eco-centrică, caracteristicile tinerilor, practicile terapeutice bazate pe natură, conexiune cu natura, arta mentoratului, inteligența emoțională etc.
Prin această formare, am sprijinit participanții în explorarea acestor concepte în contextul vieții lor personale și profesionale. Practicile care au fost experimentate pe parcursul cursului au fost transpuse în instrumente, metode și activități educaționale care pot fi utilizate în domeniul tineretului, pentru dezvoltarea personală și profesională a tinerilor.
Elementele cursului au fost:
- Dezvoltarea ecocentrică și holistică – am explorat și lucrat cu conceptele și elementele dezvoltării ecocentrice (The Soulcentric Developmental Wheel and The Nature Based Map of the Human Psyche, dezvoltate de psihologul american Bill Plotkin).
- Conexiunea cu natura – am petrecut mult timp în aer liber. Unele dintre practici și activități au avut loc în natura sălbatică. Am experimentat activități și exerciții care au facilitat o legătură profundă cu natura, pentru a experimenta beneficiile oferite de aceasta.
- Mentoratul și suportul individual – am lucrat cu diferite concepte și tehnici pentru mentorat și lucru unu la unu. Am pus în practica ascultarea profundă, arta de a pune întrebări, oglindirea poveștilor oamenilor și urmărirea personală.
- Descoperirea de sine și cultivarea resurselor interioare – participanții au parcurs un proces de dezvoltare personală care le-a consolidat capacitățile interioare și i-a împuternicit.
- Inteligența emoțională – am lucrat cu emoții, pentru a cultiva abilitățile de a simți, înțelege și integra emoțiile. Am cultivat empatia și capacitatea de a fi o prezență suportivă.
Cursul a avut loc într-un cadru natural minunat, în munții Apuseni, în satul Răchițele. Fiind într-un cadru retras, am avut posibilitatea să trăim timp de 7 zile precum o comunitate, în care fiecare și-a dezvoltat modul autentic de exprimare și conviețuire.
Proiectul “Eco-centric development for inclusion and empowerment” (2019-1-RO01-KA105-062071) este realizat cu sprijinul Programului Erasmus+, al Comisiei Europene. Proiectul continuă cu activități de diseminare și multiplicare, până în data de 30 noiembrie 2019.