Cover Ape adanci

Ape Adânci – explorarea profunzimilor personale

“Știm mai multe despre suprafața Lunii decât despre fundul Oceanului.” –  Paul Snelgrove (biolog)

Putem spune același lucru și despre psihicul nostru, “Cunoaștem mai multe lucruri despre suprafața celor din jur, decât despre profunzimile noastre”. Ființa noastră este precum un ocean fără margini și fără fund.

Ape Adânci își propune să fie o expediție personală în profunzimile oceanului psihic. O expediție de explorare, descoperire și integrare a părților noastre profunde. În această călătorie ne vom ghida folosind Harta Psihicului Bazată pe Natură dezvoltată de Bill Plotkin și prezentată în cartea Wild Mind.

Ape Adânci dorește a fi continuarea programului Natura din Interior. Dacă în Natura din Interior am explorat și cultivat cele 4 fațete ale Sinelui (Adultul Ocrotitor și Generativ, Indigenul Sălbatic, Inocentul/Înțeleptul, Muza/Iubita Intimă), în cadrul Apelor Adânci vom continua explorarea modelului Wild Mind, prin lucrul cu cele 4 categorii de Subpersonalități.

Subpersonalitățile, sunt părțile noastre fragmentate, rănite, imature, care s-au dezvoltat sub forma unor strategii de supraviețuire în timpul copilăriei și adolescenței, care au avut ca scop protejarea noastră sub orice formă, pentru a supraviețui emoțional, fizic, social. Subpersonalitățile pot lua forma următoarelor arhetipuri: Copii Răniți, Victime, Rebeli, Critici Interiori, Flatanți, Conformiști, Dependenți și Evazivi, Puer aeternus (Băiatul/Fata eternă) etc. Aceste subpersonalități și-au făcut bine treaba în prima parte a vieții noastre, dar după un anumit moment, ele devin piedici și limitări în a ne trăi viață autentică și semnificativă pe care suntem chemați să o manifestăm.

În cadrul Apelor Adânci, vom explora profunzimile personale pentru a descoperi elemente ale subpersonațităților și pentru a le aduce la suprafață. Nu vom încerca eliminarea Subpersonalităților (lucru care oricum nu este posibil), sau să le supunem, ci vom continua procesul de cultivare a celor 4 fațete ale Sinelui și vom integra elemente ale Subpersonalităților, pentru întregirea și auto-vindecarea ființei noastre.

Cei care vor participa:

 • Vor putea să-și recunoască și să-și cultive într-un mod conștient cele patru fațete ale Sinelui (Adultul Ocrotitor și Generativ, Indigenul Sălbatic, Inocentul/Înțeleptul, Muza/Iubita Intimă) – Deplinătatea noastră.
 • Vor putea să-și identifice elemente ale subpersonalităților și să înțeleagă modurile în care acestea au fost de folos în copilărie și adolescență.
 • Vor experimenta practici și moduri pentru cultivarea relațiilor dintre cele patru fațete ale Sinelui și Subpersonalități, pentru a vindeca subpersonalitățile, și pentru a le descoperi darurile.
 • Își vor cultiva o identitate mai autentică, matură și sănătoasă, pentru a trăi ca un artist vizionar al evoluției culturale.

IMPORTANT: Acest program este doar pentru cei care au participat la Natura din Interior, deoarece sunt necesare abilitățile și cunoștințele dobândite în acest program.

Program:

Joi – 3 octombrie

până la ora 19.00 – Sosire la locația cursului

 • Acomodare la locație
 • Activități de cunoaștere și reconectare cu Sinele.

Vineri – 4 octombrie

 • Introducere în curs, cunoaștere, dezvoltare relații de grup
 • Explorare și reconectare cu cele 4 fațete ale Sinelui
 • Prânz
 • Explorare concepte (Subpersonalitățile din Harta Psihicului Bazată pe Natură)
 • Activitate de explorare, grupuri de reflecție și integrarea experiențelor
 • Cina
 • Activitate de seară

Sâmbătă – 5 octombrie

 • Cercul de dimineață
 • Activități de explorare a profunzimilor personale și integrare experiențe
 • Activități de explorare a profunzimilor personale și integrare experiențe
 • Prânz
 • Activități de explorare a profunzimilor personale și integrare experiențe
 • Grupuri de integrare a experiențelor (2 grupe)
 • Timp personal de conectare cu natura
 • Cina
 • Activitate de seara

Duminică – 6 octombrie

 • Cercul de dimineață
 • Activități de explorare a profunzimilor personale și integrare experiențe
 • Activități de explorare a profunzimilor personale și integrare experiențe
 • Prânz
 • Integrarea experiențelor și stabilirea pașilor următori
 • Încheiere proces și evaluare program

18.30 – Întoarcere spre Cluj-Napoca

Fiecare zi de formare începe la ora 09.00 și se încheie în jurul orei 21.30. În total se vor face 25 de ore de formare.

Modul de lucru: 
Vom explora și cultiva resursele interioare printr-o varietate de practici și activități, cum ar fi: lucrul de grup și individual, explorarea și conectarea cu natura, scrisul în jurnal, poezia sufletului (soul poetry), calea consiliului, arta oglindirii, grupuri de integrare, exerciții de corporalitate, arta simbolică, lucrul cu visele nocturne etc. Principiile și modelele de lucru se bazează pe Modelul Wild Mind și Roata dezvoltării ecocentrice (Ecocentric developmental Wheel) dezvoltat de Bill Plotkin din SUA.

Înainte de curs participanții sunt încurajați să facă anumite activități de pregătire.

Detalii logistice importante:

 • Cursul acoperă activitățile de formare, 3 nopți de cazare și masa pe toată perioada.
 • Pentru că multe activități se vor desfășura în natură este nevoie de haine adecvate și echipament suplimentar specific. Mai multe detalii despre echipamente vor fi oferite persoanelor care vor participa.
 • Locația va fi la Răchițele, la pensiunea Șușman și Larix. intr-un cadru natural izolat, iar cazarea va fi în camere de 2-3 persoane, cu baie proprie sau comună.
 • Atmosfera de comunitate are un rol important în curs, de aceea participanții vor juca un rol activ în buna funcționare a cursului.
 • Participanții își vor asigura transportul până la locație. Detalii despre acesta se vor da persoanelor selectate.

Cine poate participa?
Acest eveniment este pentru cei care:
– Sunt dispuși să se aventureze într-o expediție personală în profunzimile oceanului psihic.
– Doresc să continue procesul început la Natura din Interior.
– Doresc să exploreze și să integreze elemente ale subpersonalităților proprii.
– Vor să aibă o viață mai conștientă, autentică, matură și cu însemnătate.

IMPORTANT: Participarea la Natura din Interior este o condiție de eligibilate pentru acest curs.

Grupul de participanți este de 16 persoane.

Contribuția financiară:
Costul programului este între 700 și 900 de lei. Fiecare participant va alege în funcție de posibilitățile materiale cât anume este dispus să ofere. Alegând suma maximă susții participarea celor care nu au venituri materiale mari. Indiferent de suma aleasă, un avans de 200 de lei va însemna înscrierea deplină în program.
Înscrierea la acest proces:
Pentru a participa este necesară înscrierea prin completarea formularului disponibil la acest link:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeN2B7ifQLBDogMwvzBQtZMV_XTTEYgkDLkd_kJrpqwcTZ9NQ/viewform?c=0&w=1

Termenul limită pentru înscrieri este 29 septembrie (inclusiv).
Organizatorii își asumă selecția participanților, dacă acest lucru este necesar.

Ghizii acestui curs:

Bogdan Romanică – este dedicat explorării și înțelegerii misterelor psihicului și ale naturii, pentru a crea procese de întregire personală, auto-vindecare, conectare cu Sufletul uman și Anima Mundi. Este un ucenic al Apelor Adânci, al Rădăcinilor, al Munților și Lupilor, precum și al altor simboluri și arhetipuri. Este absolvent al programului Wild Mind Training în cadrul Animas Valley Institute din SUA, organizație cu care se formează continuu. Lucrează în contexte de grup și individual (mentorat) pentru a-i aduce pe oameni mai aproape de esența lor și de misiunea sacră pe care o au de oferit lumii. Este fondatorul Dreams for Life și prin acest rol este un promotor activ al dezvoltării ecocentrice.

Sandra Horea – creează și încurajează pe deplin oamenii să se afle în călătorii intime și semnificative cu sufletul, natura și comunitatea din care fac parte. În calitate de trainer/ ghid, ea creează spații semnificative de auto-descoperire în care încorporează experiența ei în ceea ce privește practicile bazate pe natură, suflet, corp, educație holistă, dezvoltarea ecocentrică, storytelling, poezie și imaginația profundă. Urmează programul de formare Open Floor Movement, oferit de organizația Open Floor International din California, SUA și de curând a încheiat formarea în programul Wild Mind – terapie de profunzime ecocentrică – în cadrul organizației Animas Valley Institute din Colorado SUA.

Pentru mai multe detalii puteți scrie la: romanica.bogdan@gmail.com

IMG_6208

Locația programului.

 • 3 octombrie (de la 19.00) - 6 octombrie (până la 18.00).
 • Răchițele (jud. Cluj)
Contribuție personală
Costul programului este între 700 și 900 de lei. Fiecare participant va alege în funcție de posibilitățile materiale cât anume este dispus să ofere.