1920x1005

Bărbatul Pământului – tabără de dezvoltare pentru bărbați

De la începutul timpurilor bărbații au mers împreună în sălbăticie. Să vâneze, să învețe unii de la alții, să-și spună poveștile, să crească împreună, să se inițieze, să descopere viziuni. În societatea contemporană, lucrurile stau însă altfel. Ultimele generații de bărbați au crescut într-o criză a masculinității. În timpuri cu mulți tați absenți și cu mult prea puține modele masculine pozitive, cum putem deveni bărbați deplini și maturi?

Ce înseamnă “Bărbatul Pământului”?

Un  “Bărbat al Pământului” este conectat cu propria ființă, fiind conștient de puterile și emoțiile lui, dar și de limitele sale. Este un bărbat conectat cu natura, cu instinctele sale și cu sălbăticia Pământului. Este un bărbat ce își cunoaște misiunea personală și trăiește în acord cu ea. Astfel, un Bărbat al Pământului este perceput ca o prezență pozitivă, care contribuie la evoluția societății cu responsabilitate și curaj. 

Ce este Tabăra ”Bărbatul Pământului”?

Este un program de dezvoltare personală pentru bărbați. Timp de patru zile, vom trăi în natură, la munte, în mijlocul pădurilor, la marginea râului. Acolo, într-un spirit de camaraderie, vom trece prin procese de dezvoltare personală, specifice psihologiei bărbaților, pentru a deveni versiuni autentice de Bărbați ai Pământului.

Ce poți obține participând?

 • Dezvoltarea masculinității proprii.
 • Conectarea cu natura și cu Sinele Sălbatic.
 • Descoperirea și însușirea misiunii personale.
 • Dezvoltarea capacității emoționale (de a simți și procesa emoții într-un mod sănătos și holist).
 • Apartenența la un grup de bărbați, cu valori și căutări comune. 

Care sunt intențiile taberei?

 • Crearea unui spațiu de susținere, în care putem împărtăși sincer și cu curaj și în care fiecare bărbat este binevenit exact așa cum este el.
 • Explorarea și înțelegerea psihologiei bărbatului.
 • Dezvoltarea capacităților masculine, prin conectarea cu cele 4 energii arhetipale: Rege, Războinic, Magician și Iubit.
 • Dezvoltarea laturii instinctive și conectarea cu Bărbatul Sălbatic din interiorul nostru. 
 • Explorarea și conectarea cu natura.
 • Dezvoltarea sentimentului de fraternitate și solidaritate masculină.

Cum vom face asta?

Ne vom întâlni la munte. În primele două zile vom construi spiritul de camaraderie, vom face procese de accesare și dezvoltare a capacităților masculine și ne vom conecta cu natura. În ziua a treia, ne vom aventura și mai mult în propriile procese și în sălbăticia Pământului, când fiecare bărbat va petrece 16 ore de solitudine (inclusiv noaptea), într-un areal izolat, dar sigur. Apoi ne vom pregăti de întoarcere, procesând trăirile și integrând experiențele.

Câteva din practicile și activitățile propuse: activități de cooperare și lucru în echipă, cercuri de împărtășit experiențe și povești personale, ritualuri și ceremonii, lucrul cu poveștile și cu simbolistica lor, ghidare individuală prin întrebări și oglindire, exerciții și practici de conectare cu natura și activare a instinctelor,  artă simbolică, procese de imagerie ghidată, practici corporale, timp de solitudine în natură etc. Se va lucra individual și în grup, astfel încât cercul de bărbați să devină un loc în care să se producă procese de dezvoltare profundă.

Acest program este construit pe idei și principii de specialitate, legate de psihologia bărbaților, provenite de la autorii: Robert Bly (Iron John, a book about men), Bill Plotkin (Wild Mind, Soulcraft), Robert Moore și Douglas Gillette (King, Warrior, Magician, Lover), Richard Rohr (fondator Illuman și autor) și alții. 

Aspecte practice:

 • Programul începe miercuri (11.08.2021) la ora 19.00 și se încheie duminică (15.08.2021) la ora 19.00.
 • Programul va avea loc la munte, într-o zonă retrasă, la marginea satului Caps din comuna Valea Ierii, pe valea râului Iara (jud. Cluj), la aproximativ 55 de km de Cluj-Napoca, în Masivul Muntele Mare, la o altitudine de aproximativ 850 de m.
 • Participanții vor sta la cort sau sub copertină și vor avea nevoie de sac de dormit și câteva echipamente de camping (izopren, echipament de ploaie, haine adecvate, frontală etc.).
 • Fiecare participant își va asigura propria mâncare pentru toată durata programului.
 • Participanții își vor asigura transportul până la locație. Detalii despre acesta se vor da persoanelor selectate.
 • Programul va fi adaptat în funcție de starea vremii și de ritmul grupului.

Acest program este pentru:

 • Persoane de sex masculin, indiferent de orientarea sexuală.
 • Cei care rezonează puternic cu intențiile programului și cu abordarea de dezvoltare propusă.
 • Sunt dispuși să stea 4 zile în natură, în condiții de campare, alături de alți bărbați.
 • Grupul va fi format din maxim 16 participanți.
 • Participanții trebuie să aibă peste 18 ani.
 • Experiența de campare anterioară nu este necesară.

Ghizii programului:

Bogdan Romanică – Este un om care pune lucrurile în mișcare. Ghidat de o viziune personală puternică, se dedică cu pasiune și putere evoluției spiritului uman și al Planetei. Iubește munții și sălbăticia pe care o găsește acolo. Îi place să asculte și să întrebe, să înțeleagă și să inspire, să cânte și să încânte. Crede cu tărie în puterea personală a fiecărui om de a muta munții din loc. Iubește viața, vântul, apa pură de izvor, cercurile de oameni și multitudinea de surse de bucurie. Vrea să trăiască din plin și să lase în urmă o moștenire care va face lumea mai bună. Este un explorator al masculinității sacre, pe care vrea să o manifeste într-un mod autentic. Contribuie la evoluția oamenilor prin rolurile de ghid de dezvoltare umană, mentor, formator, facilitator. Este absolvent al programului Wild Mind Training în cadrul Animas Valley Institute din SUA, organizație cu care se formează continuu. Este fondatorul Dreams for Life și prin acest rol este un promotor activ al dezvoltării ecocentrice.

Alex Giurgea – Își dedică timpul și energia plămădind contexte și spații de cultivare holistică în care îmbină ritmuri, metode șamanice, imaginația profundă, lucrul cu natura, și psihologie profundă. Prin acestea invită oamenii să își redescopere și îmbogățească resursele și puterea lor interioară. În propria călătorie, el este ghidat și urmează simplitatea Ursului, ritmul Tobei, abundența Apei, înțelepciunea Strămoșilor și unduirea Salcâmului, regăsindu-se într-o conversație și dans intențional cu acestea. Ca și ghid de dezvoltare umană, trainer si mentor, el  lucrează cu grupuri la nivel local și internațional de peste 5 ani, oferind programe, ateliere, training-uri, mentorat și coaching. Alex se formează în prezent in Șamanism Nucleic prin Fundația pentru Studii Șamanice,  dar și  în psihologia profunzimilor prin Wild Mind Training Program oferit de Animal Valley Institute.

Contribuția financiară:

Costul programului este între 490 și 790 de lei. Fiecare participant va alege în funcție de cât simte și poate să ofere. Plata se face înainte de tabără.

* Se oferă burse de sprijin financiar persoanelor pentru care prețul ar fi un impediment de participare. Pentru obținerea de burse este nevoie de o aplicație. Pentru detalii despre acest aspect, scrieți la emailul: romanica.bogdan@gmail.com

Înscriere la program:

Pentru a participa este necesară înscrierea prin completarea formularului disponibil la acest link:

https://forms.gle/ftGpVB3DFezTTSpNA

Termenul limită pentru înscrieri este 31 iulie (inclusiv).

Detalii la: romanica.bogdan@gmail.com

 • Programul începe miercuri (11.08.2021) la ora 19.00 și se încheie duminică (15.08.2021) la ora 19.00.
 • Valea Ierii (mun. Apuseni), jud. Cluj
Contribuție
Între 490 și 790 de lei.