Descoperitorii de drumuri final

Descoperitorii de drumuri – grup de creștere personală

“The breeze at dawn has secrets to tell you

The market only wants to buy and sell you

Fight to stay awake

Choose the path you take

Even if you don’t know where is going

Trust your own unknowing

Don’t go back to sleep”

Jan Garrett

M-am născut pentru a fi eu însumi. Pentru a trăi viața “plin de viață”, pentru a fi liber, sălbatic, inocent, înțelept, creativ, imaginativ, misterios, generator. M-am născut pentru a simți ce este în interiorul meu, pentru a gândi cu inima, pentru a vedea dincolo de imagini, pentru a percepe dincolo de simțuri. M-am născut pentru a ști cine sunt, pentru a-mi descoperi drumul și pentru a-l urma. Eu știu că drumul meu este o potecă, iar poteca se face prin a merge.

În mine a fost tot timpul o voce care mă întreba mereu “Ce ai de gând să faci cu singura, sălbatica și prețioasa ta viață?”. Acea voce mă cheamă mereu la aventură. Uneori îmi șoptește, uneori îmi strigă.

Dar de multe ori chemarea la aventură este oprită chiar dinainte de a face primii pași, pentru că brusc găsim atâtea motive pentru care nu suntem adecvați, pregătiți și încrezători. Dar ființa noastră dispune de resurse interioare și exterioare impresionante, de un potențial neactivat și profunzimi de care nici nu avem idee că există, până în momentul în care le descoperim și învățăm cum să le folosim, pentru a le integra în viețile noastre de zi cu zi, pentru a fi în stare să pășim în acea aventură a vieții, care ne va transforma în profunzime.

Descoperitorii de drumuri este un program de creștere personală de grup, prin care cei care spun DA, se aventurează într-o călătorie plină de oportunități și provocări, prin care sunt ghidați cu autenticitate, empatie și curaj, pentru a-și explora profunzimile și pentru a-și cultiva resursele interioare.

Ce pot obține cei care se implică în proces:

 • Explorarea și cultivarea resurselor interioare de curaj, încredere, compasiune, empatie, inocență, naturalețe, autenticitate etc.
 • Explorarea, înțelegerea și integrarea unor părți fragmentate din noi (părți protectoare care iau forma strategiilor de supraviețuire dezvoltate în copilărie și adolescență).
 • O înțelegere mai bună a propriilor procese interioare (trăiri, stări, decizii etc.)
 • Dezvoltarea gândirii, a simțirii, a imaginației și a simțurilor, pentru a le folosi ulterior în procesul de auto-dezvoltare și individuație.
 • Activarea intuiției și a propriului sistem intern de auto-ghidare.
 • O conexiune mai profundă cu natura, interioară și exterioară.
 • Un set de abilități, metode și instrumente de dezvoltare umană care pot fi folosite independent pentru continuarea procesului de dezvoltare eco-centrică.
 • O viață mai semnificativă și o direcție mai clară.
 • Creșterea bucuriei de a trăi.

Despre procesul de lucru

Procesul de lucru se bazează pe dinamica și energia unui grup de 8 participanți (descoperitori) și a unui ghid de dezvoltare umană, care vor forma un spațiu de încredere, deschidere și sprijin matur și autentic, în care fiecare persoană va fi invitată să-și trăiască propria poveste.

Abordare de lucru este eco-centrică, adică se folosesc metode, tehnici și instrumente de facilitare și dezvoltare bazate pe natură și pe întâlniri cu natura. Elementele de bază în acest proces sunt două instrumente de dezvoltare umană create de Bill Plotkin (din SUA): Harta Psihicului Bazată pe Natură (din cartea Wild Mind – http://www.wildmindbook.com/) și Roata Dezvoltării Eco-Centrice (din cartea Nature and the Human Soul – http://natureandthehumansoul.com/newbook/ ).

Câteva din tehnicile și metodele de lucru folosite:

Procesul de lucru este adaptat la dinamica de grup și la specificul fiecărui participant. (la nevoile de dezvoltare, intențiile personale, povestea vieții etc.).

Câteva din metodele de lucru sunt: Arta Oglindirii, Dialogul cu resursele interioare, Calea Consiliului, Explorarea celor 4 direcții ale psihicului, Cercul celor 4 direcții, Explorarea viselor, Arta simbolică, Mișcare Autentică, Descoperirea prin natură (plimbări profunde), Explorarea și observarea naturii, Explorarea prin întrebări, Ceremonii proprii și alte metode adaptate la procesul individual și de grup.

Elementele procesului:

 • Întâlniri săptămânale.
 • Activități făcute independent de participanți.

Programul se desfășoară în perioada: octombrie – decembrie 2017

 • Întâlnirea 1 – 21 octombrie (10.00-16.00) – în pădurea Făget
 • Întâlnirea 2 – 26 octombrie (18.00-21.00)
 • Întâlnirea 3 – 2 noiembrie (18.00-21.00)
 • Întâlnirea 4 – 16 noiembrie (18.00-21.00)
 • Întâlnirea 5 – 25 noiembrie (10.00-16.00) – în pădurea Făget
 • Întâlnirea 6 – 30 noiembrie (18.00-21.00) *această dată poate fi modificată
 • Întâlnirea 7 – 7 decembrie (18.00-21.00)
 • Întâlnirea 8 – 14 decembrie (18.00-21.00)

În perioada dintre întâlniri participanții vor primi materiale pentru studiu, pentru însușirea cunoștințelor necesare pentru acest proces. De asemenea vor fi invitați să realizeze anumite activități individuale, pe baza cărora se va construi procesul de dezvoltare.

Cine poate participa?

Sunt încurajate să participe persoanele care:

 • Doresc să fie parte dintr-un proces profund de explorare și cultivare a resurselor interioare.
 • Sunt motivate să obțină lucrurile menționate mai sus.
 • Pot să participe la toate întâlnirile din program.
 • Sunt dispuse să fie deschise și sincere față de alte persoane, într-un context de dezvoltare de grup.

Grupul va fi format din 8 persoane.

Participanții vor fi selectați în funcție de aplicația făcută. Rezultatele selecției vor fi publicate în 18 octombrie.

Ghidul acestui proces:

Bogdan Romanică – este coordonatorul Dreams for Life și are o experiență în lucrul cu tinerii și adulții de peste 9 ani. Este formator și lucrător de tineret în cadrul organizației, dar și în numeroase proiecte internaționale. În prezent urmează programul de formare Wild Mind organizat de Animas Valley Institute din SUA, organizație înființată și coordonată de Bill Plotkin. În prezent a participat la 7 cursuri de formare în SUA, Scoția și Anglia și a dobândit competențele necesare prin care poate ghida persoane în procese profunde de auto-cunoaștere și dezvoltare eco-centrică.

Contribuția participantilor:

250 RON/persoană (se poate plăti în 2 rate de 150 și 100 de RON).

Înscrierea se face prin completarea acestui formular până la data de 17 octombrie 2017:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdzSlf3nkOkTgNIaykTw0RIfOkxig-2F1QGYze1C0jZgaRV1g/viewform?c=0&w=1

Rezultatele selecție se vor prezenta în 16 octombrie.

Pentru întrebări și detalii scrieți la romanica.bogdan@gmail.com

 • octombrie-decembrie
 • 8 întâlniri
 • Cluj-Napoca
Contribuție personală
250 de RON