Îmbrățișarea Sfârșitului (1)

Îmbrățișarea Sfârșitului – program de dezvoltare ecocentrică

Viața este un ciclu natural care are un început și un sfârșit. Nu putem spune exact ce este înainte și ce este după viața pe care o trăim aici. În marele ciclu al vieții, sunt mai multe cicluri, mai mari sau mai mici, procese de transformare, etape pe care le parcurgem și în care suntem invitați să învățăm anumite lecții. Întâlniri cu oameni, care ne aduc fericire sau ne fac mai mult să suferim, traiul în diferite locuri, în care ne simțim mai mult sau mai puțin acasă, proiecte, cariere, familii, povești, călătorii etc. În toate acestea există un început și un sfârșit. Dar de multe ori sfârșitul ne provoacă anxietate, teamă, îngrijorare, împotrivire, disperare, neacceptare. O despărțire definitivă de o persoană importantă pentru noi, încheierea unei relații lungi, lăsarea unei cariere în urmă, pierderea unor lucruri importante sau pur și simplu propriul sfârșit sunt de multe ori subiecte grele și pline de emoții, care ne pot învălui într-o tristețe profundă. Pentru a ne proteja de aceste trăiri, în psihicul nostru se creează mecanisme de protecție care ne țin departe de realitatea Sfârșitului. Astfel, ajungem să zburăm și să stăm la distanță de elementele care reprezintă Sfârșitul. Suprimarea amintirilor legate de o persoană, amânarea finalului unei relații, stagnarea într-o carieră fără sens, pot fi câteva din efectele neîmbrățișării sfârșitului.

„Nimic din ceea ce faci nu poate opri desfășurarea timpului.” spune William Stafford, iar corpul nostru poate confirma acest lucru. Cum ne-am trăi viața, ce am alege să facem și ce am lasă în urmă, dacă am îmbrățisa sfârșitul?

Sfârșitul este un element sacru, pentru că el face parte din Creația Universală, și în el sunt încapsulate energii puternice și mistere transcedentale. A ne întoarce față către Sfârșit, înseamnă a onora și celebra existența umană în totalitatea ei. Fiecare sfârșit este o zestre de emoții, valori, lecții de viață, moșteniri spirituale, putere interioară, recunoștință, pace și iubire.

Îmbrățișarea Sfârșitului este un program prin care punem în centrul cercului ideile de sfârșit, tranziție, moarte, despărțire, final de etape, final de viață, transformare. Ne vom întoarce spre natură și o vom invita să ne învețe despre Sfârșit și transformare. Vom sta în cercuri autentice, unde vom povesti și vom asculta din inimă, vom lucra individual, vom explora natura în solitudine pornind de la invitații specifice, vom face exerciții de grup, de imaginație profundă, artă simbolică, mișcare, scriere în jurnal, poezia sufletului, ceremonii, lucrul cu visele și alte activități relevante pentru procesul grupului.

Toate aceste procese servesc următoarelor intenții:

 • Explorarea ideilor de sfârșit, tranziție, final de viață, transformare, moarte, despărțire.
 • Îmbrățișarea Sfârșitului, în formele relevante pentru fiecare participant.
 • Crearea unui spațiu sigur și de încredere, în care se pot produce procese de întregire și auto-vindecare personală.

Ce pot obține cei care participă la program:

 • Explorarea și integrarea unor experiențe personale care au elemente de sfârșit, tranziție, final de viață, transformare, moarte, despărțire.
 • Explorarea și integrarea emoțiilor care izvorăsc din elemente de sfârșit, tranziție, final de viață, transformare, moarte, despărțire.
 • Cultivarea resurselor interioare și întregire personală.
 • Un timp de conectare profundă cu natura și cu alte persoane.
 • Extinderea înțelegerii vieții și a călătoriei personale.

Modul de lucru: 

Procesele se bazează pe o varietate de practici și activități, cum ar fi: lucrul de grup și individual, explorarea și conectarea cu natura, scrisul în jurnal, poezia sufletului (soul poetry), calea consiliului, arta oglindirii, ceremonii, grupuri de reflecție, exerciții de corporalitate, arta simbolică, lucrul cu visele, tobe și ritmuri, povești etc. Principiile de lucru se bazează pe Modelul Wild Mind și Roata dezvoltării ecocentrice (Ecocentric developmental Wheel) dezvoltate de Bill Plotkin (SUA) și pe elemente de conectare profundă cu natura.

Acest eveniment este pentru cei care:

 • Rezonează puternic cu acest program.
 • Sunt într-o etapă a vieții în care temele de sfârșit, tranziție, final de viață, transformare, moarte, despărțire sunt prezente.
 • Sunt dornici să fie parte dintr-un proces profund și intim pe care să-l creeze cu alte persoane.
 • Pot participa pe toată durata programului.

Grupul de participanți este de aproximativ 10-12 persoane.

Detalii logistice importante:

 • Cursul acoperă activitățile de formare și două nopți de cazare.
 • Fiecare participant își va asigura mâncarea pe toată durata programului.
 • Pentru că multe activități se vor desfășura în natură este nevoie de haine adecvate și echipament suplimentar specific anotimpului. Mai multe detalii despre echipamente vor fi oferite persoanelor care vor participa.
 • Locația este Pensiunea Larix, din Răchițele, jud. Cluj și cazarea va fi în camere cu 2 locuri, cu baie proprie.
 • Participanții își vor asigura transportul până la locație. Detalii despre acesta se vor da persoanelor selectate.
 • Se vor respecta normele de protecție specifice pandemiei (participanții vor sta câte doi în cameră).
 • Pentru o experiență cât mai amplă, participanții vor trebui să realizeze câteva activități de pregătire înainte de program.

Contribuție program:

Contribuția pentru acest program este între 450 și 550 de RON. Fiecare persoană va contribui în funcție de cât simte și poate să ofere.

Înscrierea la acest program:
Pentru a participa este necesară înscrierea prin completarea formularului disponibil la acest link:

https://forms.gle/L2rCazgyXnJjevAy9

Termenul limită pentru înscrieri este 10 aprilie (inclusiv).
După înscriere aplicația va intra într-un proces de selecție.

Ghizii acestui program:

BOGDAN ROMANICĂ – sunt un explorator al sălbăticiei Pământului și a lumilor sacre, cele care încep dincolo de spațiul profan al lumii moderne. Mă găsesc adesea hoinărind prin păduri și munți, atingând copaci bătrâni și căutând urme de animale, prin lumea interioară a psihicului și sufletului, pe care încerc să-l deslușesc și să-l urmez, prin lumea cărților, a poveștilor scrise și de viață, a vorbitului din inimă și a ascultatului profund. Sunt un om simplu, dar cred ca am viziuni mari. Sunt atras de deslușirea drumului autentic și adevărat și de simțirea intuiției. Vreau să-mi joc partea în Marea Transformare a lumii, iar la finalul vieții să spun că am trăit din plin, într-un mod sacru. Mă pot intitula ghid de dezvoltare umană bazată pe natură, mentor, formator și contribuitor la evoluția planetară. Am dobândit aceste capacități în special prin formarea continuă cu Animas Valley Institute din Colorado, SUA (organizație fondată de Bill Plotkin), unde am încheiat programul Wild Mind Training Program. Mă simt profund atras de psihologie, mitologie, sălbăticie, masculinitate, poezie și muzică. În prezent mă las ghidat de versul “I will not die an unlived life”.

SANDRA HOREA – este ghid și mentor de dezvoltare umană bazată pe natură. A absolvit programul de formare ‘Wild Mind Training’ (cultivarea deplinătății umane și autovindecare) în cadrul organizației Animas Valley Institute, fondată și coordonată de Bill Plotkin și în prezent urmează programul ‘Soulcraft Apprentiship Initiation Program’ (inițierea oamenilor înspre călătoria și dobândirea sufletului), în cadrul aceleiași organizații. Se inspiră din înțelepciunea naturii, din poezie, din mituri, simboluri și eros încurajând pe deplin oamenii să se afle în conversații intime și semnificative cu sufletul, natura și comunitatea din care fac parte. Crede în imposibil îmbrățișând paradoxul în viața ei de a fi înrădăciată și în același timp de a putea zbura și a avea o imagine clară și de ansamblu. Se dăruiește în mod autentic lucrului cu oamenii și-i sprijină în călătoria descoperirii darurilor sufletelor lor. În calitate de ghid creează spații semnificative de auto-descoperire în care încorporează experiența ei în ceea ce privește practicile bazate pe natură, suflet, eros, educație holistică, dezvoltare ecocentrică, storytelling, poezie și imaginație profundă.

Mai multe detalii despre Dreams for Life: www.dreamsforlife.ro

Pentru mai multe detalii puteți scrie la: romanica.bogdan@gmail.com

 • Din 16 aprilie (de la 19.00), până în 18 aprilie (la 18.00)
 • Răchițele (jud. Cluj)
Contribuție
Între 450 și 550 de RON