Povești din tărâmul interior

Povești din tărâmul interior – imersiune în lumea profundă a poveștilor și naturii

„Lumea este făcută din povești, iar poveștile sunt cele care țin lumea în viață” ne spune mitologul american Michael Meade. Sub lumea în care trăim în viața de zi cu zi, sunt alte lumi, animate de simboluri, metafore și povești care așteaptă să fie revelate și povestite. Poveștile ne însuflețesc și ne transpun în locuri unde găsim răspunsuri și energii esențiale pentru evoluția personală și culturală. Poveștile trăiesc prin cei care le povestesc și le ascultă și astfel ele ne cheamă să le dăm viață.

Una din porțile prin care avem acces pe târâmul poveștilor este imaginația profundă. O capacitate fundamentală a omului, imaginația profundă este puterea de a vedea invizibilul din spatele vizibilului. Prin aceasta capacitate putem înțelege semnificații profunde din interiorul nostru, din lumea care ne înconjoară și din elementele transcedentale ale vieții.

„Povești din tărâmul interior” este o imersiune în lumea profundă a poveștilor (a celor care contează cu adevărat) și a naturii. Timp de două zile vom fi exploratori și povestitori ai:

 • Poveștilor străvechi, care provin din diferite locuri ale Pământului, din care vom extrage lecții de viață, înțelepciune și ghidare.
 • Poveștilor interioare, care sunt scrise în straturile profunde ale psihicului nostru și care spun lucruri importante despre noi și destinul nostru.
 • Poveștilor lumii naturale, a ființelor și elementelor care ne înconjoară și care ne cheamă să fim în conversații intime.

Acest program are următoarele intenții:

 • Accesarea și cultivarea capacității de povestitor al poveștilor care contează cu adevărat.
 • Accesarea și cultivarea imaginație profunde, pentru a vedea și înțelege profunzimea lumii și a propriei ființe.
 • Explorarea poveștilor misterioase și surprinzătoare care izvorăsc din tărâmul interior.
 • Conectarea profundă cu natura înconjurătoare pentru a simți poveștile lumii non-umane.
 • Susținerea procesului de întregire personală și cultivarea resurselor interioare (compasiune, curaj, imaginație, încredere, claritate, direcție, sens, putere înterioară, răbdare, acceptare, flow, empatie, energie, vitalitate, solidaritate etc.).

Modul de lucru:

Instrumentul principal de lucru în acest program este POVESTEA. Vom lucra cu povești în diferite moduri și prin diferite practici, cum ar fi povestitul, scrisul liber, încorporarea (embodiment), explorări în natură, procese de imaginație profundă, scrisul în jurnal, discursul sacru, Calea Consiliului, explorarea viselor, arta oglindirii, poezia sufletului, conversații cu ființele naturale, ceremonii și ritualuri, timp de solitudine, cercuri de povești, ritmuri și tobe etc. Metodele și practicile de lucru se bazează pe principiile dezvoltării ecocentrice/bazate pe suflet, care sunt construite pe scrierile lui Bill Plotkin, Steven E. Gallegos, Michael Meade, Martin Shaw etc.

Ghizii acestui program:

Bogdan Romanică – este dedicat explorării și înțelegerii misterelor psihicului și ale naturii, pentru a crea procese de întregire personală, auto-vindecare, conectare cu Sufletul uman și Anima Mundi. Este un ucenic al Apelor Adânci, al Rădăcinilor, al Munților și Lupilor, precum și al altor simboluri și arhetipuri. Este absolvent al programului Wild Mind Training în cadrul Animas Valley Institute din SUA, organizație cu care se formează continuu. Lucrează în contexte de grup și individual (mentorat) pentru a-i aduce pe oameni mai aproape de esența lor și de misiunea sacră pe care o au de oferit lumii. Este fondatorul Dreams for Life și prin acest rol este un promotor activ al dezvoltării ecocentrice.

Sandra Horea – se inspiră din înțelepciunea naturii, din poezie, din mituri, simboluri și dans încurajând pe deplin oamenii să se afle în conversații intime și semnificative cu sufletul, natura și comunitatea din care fac parte. Crede în imposibil îmbrățișând paradoxul în viața ei de a fi înrădăciată și în același timp de a putea zbura și a avea o imagine clară și de ansamblu. Se dăruiește în mod autentic lucrului cu oamenii și-i sprijină în călătoria descoperirii darurilor sufletelor lor. În calitate de ghid creează spații semnificative de auto-descoperire în care încorporează experiența ei în ceea ce privește practicile bazate pe natură, suflet, corp, educație holistică, dezvoltare ecocentrică, storytelling, poezie și imaginație profundă. A absolvit programul de formare Wild Mind Training și în prezent este parte din programul SAIP (Soulcraft Apprenticeship Initiation Program) în cadrul Animas Valley Institute din SUA. Este și coordonatoarea asociației Actions for Change.

Program:

 • Vineri, 21 august – sosire la locație până la ora 19.00
 • Sâmbătă – Duminică (22-23 august) – activități
 • Duminică – 23 august – la ora 18.00 – finalizare program (pregătire pentru întoarcere)

În fiecare zi, activitățile vor începe la ora 09.00 și se vor încheia în jurul orei 22.00.

Detalii logistice importante:

 • Programul va avea loc la munte, la marginea satului Valea Ierii (jud. Cluj), la aproximativ 52 de km de Cluj-Napoca, în Masivul Muntele Mare, la o altitudine de aproximativ 850-900 de m (semnalul la telefon în zonă este sporadic).
 • Programul va avea loc în regim de camping. Participanții vor sta la cort sau sub copertină și vor avea nevoie de cort, sac de dormit și câteva echipamente de camping (izopren, echipament de ploaie, haine adecvate, frontală etc.). Condițiile de camping sunt simple (toaletă ecologică, spălat în râu de munte, folosit apă de izvor etc.). În camping este un cort de dimensiuni mari care va fi folosit în condiții de ploaie.
 • Fiecare participant își va asigura propria mâncare pentru toată durata programului.
 • Participanții își vor asigura transportul până la locație. Detalii despre acesta se vor da persoanelor selectate.

Cine poate participa?
Acest eveniment este pentru cei care:

 • Rezonează cu intențiile programului.
 • Sunt dispuși să petreacă 2 zile în natură, în condiții de bază.
 • Vor să aibă o viață mai conștientă, autentică, matură și cu însemnătate.

Grupul de participanți este de aproximativ 14-16 persoane.
Participanții trebuie să aibă peste 18 ani. Nu exista limită superioară de vârstă.

Contribuția financiară:
Costul programului este între 200 și 400 de lei. Fiecare participant va alege în funcție de cât simte și poate să ofere. Persoanele înscrise trebuie să achite un avans de 100 de RON înainte de program.

* Având în vedere situația generată de pandemia de coronavirus și influențele negative asupra resurselor financiare, există deschidere de a găsi variante cât mai convenabile pentru ca participarea la program să nu fie restricționată de aspectul financiar.

Înscrierea la acest program:
Pentru a participa este necesară înscrierea prin completarea formularului disponibil la acest link:

https://forms.gle/1NUPPV6i223ayDRLA

Termenul limită pentru înscrieri este 16 august (inclusiv).

*Având în vedere că numărul de locuri este limitat la 14-16, recomandăm o înscriere timpurie.

Organizatorii își asumă selecția participanților, dacă acest lucru este necesar.

Pentru mai multe detalii puteți scrie la: romanica.bogdan@gmail.com

Locația programului

rsz_valea_ierii

 • 21-23 august (în 21 august de la ora 19.00)
 • Valea Ierii (jud. Cluj)
Contribuție
Între 200 și 400 de lei